Bildsten Tängelgårda ca år 700-800

Det kan bli väldigt "tokigt" när man sätter ihop en komplett dräkt. Om tex både överdel och underdel är vikingatida ska dessa kanske inte kombineras med en mössa som hör 1300talet till?

Därför har vi här satt ihop en liten guide om vilka av våra kläder som passar in på den vikingatida mansdräkten.

  • Underplagg
  • Benkläder
  • Överdel
  • Ytterplagg
  • Huvudbonad

vikingatida skjortaUnderplagg i linne

Någon form av tunika var vanligaste underplagget. Att bära linne närmas kroppen är inte bara skönt, det är praktiskt också. Vi har tagit fram en vikingatida tunika som är ledigare i passformen än vår vanliga. Den är också längre såden passar bättre att bäras utan överplagg än de vanliga tunikorna. I öst inspirerat snitt är den sidosprundad. Svealands vikingarna handlade i första hand österut och många av de vikingatida influenserna kommer från tex Ryssland & Turkiet.

Vikingatida Mansdräkten: PösbyxorBenkläder

Att vikingarna bar byxor är klart belagt, förekomande var troligtvis pösbyxor, antingen hel-långa eller knälånga. Dessa kompletteras med fördel med benlinor. Bland annat så finns vikingatida pösbyxor avbildade på Gotländska bildstenar och på Osebergstapeten. De finns även ett fynd ifrån hedeby. I Övriga europa var vid denna tid användningen av hosor och brokor utbrett så även under vikingatiden förekom säkert de plaggen i norden.

Vikingatida rock i mossgrönt ylleÖverplagg i ylle

Det finns många fynd av olika typer av kjortlar från vikingatiden. Många med förvånadsvärt avancerade skärningar. Ett annat plagg som troligtvis var vanligt förekommande på vikingatiden var rocken. Det förekommer ett fynd från birka med en fodrad rock som har bolstrats Duvblå kjortel i yllemed fjädrar för extra värme. Alltså anser många att detta är ett ytterplagg som man kan bära tillsammans med huva istället för mantel. Snittet på rocken känner vi närmast igen från ryssland, mongoliet eller det bysantinska riket. Vikingarna hade stort utbyte med just det bysantiska riket. Väringar, varjager vaeringer eller Tagma ton Varangion var namnet på det elitgarde som bildades av Basileios II (kejsare 976-1025) som hans personliga livvakt.

Halvcirkelsmantel i blått mönstrat ylleYtterplagg i ylle

Vanligast på vikingatiden var troligtvis att man inte använde mantel utan istället hade sin rock utanpå kjorteln. I övriga europa använder dock en mantel skuren som hel, halv eller trekvartscirkel och bör även ha förekommit i  norden med. Båda plaggen kombinerar man med en huva utan strut, struten hör helt klart till medeltiden.

 

Vikingatida Mansdräkten: Rund mössaHuvudbonad

Även vikingarna prydde självklart sina huvuden med någon slags mössa. Den rundkulliga mössan som ofta pryddes med ett dekorband, och en liknande variant med spetsig topp som viks ner som en flik.


Den här artikeln är framställd ifrån många källor, en del från Wikipedia och en del från D. Rushwarths utmärkta böcker. Om det finns fakta som inte stämmer i artikeln så meddela oss så vi kan korrigera. Finns det fakta som saknas i artikeln eller du känner att du gärna kan bidra så tveka inte på att kontaka oss.