Historia & fakta - Medeltidskläder - äkta lajv, vikingatida och medeltida kläder

Dela den här sidan

Följ oss online

Gilla Urda! x 

Kundvagnen är tom

Urda Hantverk logo

Den Medeltida mansdräkten 1100 - 1350

fecamppsalter1180är man sätter ihop en komplett dräkt är det viktigt att man försöker välja delar som passar bra tillsammans. I den här artikeln sammanfattar vi vilka av våra plagg som passar in på den medeltida mansdräkten. Tidsperioden vi pratar om är högmedeltid, dvs ca år 1100 - 1350
Alla kompletta dräkter bör sammanställas enligt följande modell:

Läs mer

Skötselråd Paviljong & Tält

Såhär tar du bäst hand om din medeltida paviljong - ditt historiska tält.

Medeltida paviljong 9x5meterFuktiga Paviljonger

Fuktigt medeltidstält kommer förr eller senare att mögla. Det spelar ingen roll hur mögelbehandlar duken är. Därför ska alltid blöta tält sättas upp för torkning så snart som möjligt. Regnar det ute så är det bättre att sätta upp tältet i regnet än att det ligger i påsen. Det är också bätter att förvara blöta tält svalt än varmt.

Läs mer

Den Vikingatida mansdräkten 750-1100

Bildsten Tängelgårda ca år 700-800

Det kan bli väldigt "tokigt" när man sätter ihop en komplett dräkt. Om tex både överdel och underdel är vikingatida ska dessa kanske inte kombineras med en mössa som hör 1300talet till?

Därför har vi här satt ihop en liten guide om vilka av våra kläder som passar in på den vikingatida mansdräkten.

  • Underplagg
  • Benkläder
  • Överdel
  • Ytterplagg
  • Huvudbonad

Läs mer

Tygfärger under vikingatid och medeltid

Malin Berglund Har skrivit en utmärkt artikel om färgning från 600talet till 1600talet. Stort tack till Malin Berglund/Felicitas Schwarzenbergin som har bidragit med texten! Malins blogg som f.ö har många andra intressanta artiklar hittar ni här; http://bippimalin.livejournal.com/14083.html

Landauerschen Stiftungsbuch Nürnberg Stadtbibliothek, c. 1500.

 

Konsten att färga tyger har många tusen år på nacken. Redan i gamla testamentet nämns blå, purpur och scharlakansrött, troligast avseende de färger man får från två olika snäckor i Medelhavet samt kermessköldlusen.

Trots moderna fantasier att folk hade "ofärgade" kläder så kunde man även som mycket fattig få till lite olika nyanser på sina tyger, främst gula och gulbruna. Det är snarare med färgstyrkan som man anger sociala skillnader eftersom ju starkare färg man har, desto mera av varan har gått åt till att färga och desto dyrare blir det färdiga materialet.

Läs mer

Hur tvättar man medeltida kläder?

Tvätterskor vid badstrandPlagg med spännen, dekorband, öljetter eller andra detaljer bör alltid behandlas med extra stor försiktighet! Färgade plagg ska alltid tvättas för sig. Framförallt röda plagg som ofta innehåller lite överskottsfärg! Ta alltid ur eventuella snörningar och skinnremmar.

Läs mer

Vikingatiden i Sverige

I Skandinavien avslutas järnåldern av vikingatiden. Därefter tar den tidiga medeltiden vid. Medeltiden inleds med kristendomens införande runt 1050-1100 e.Kr.  Skiftet från Vikingatid till medeltid  kan självklart inte helt tidsbestämmas till ett visst årtal. Urflera aspekter kvardröjer vikingatiden till en god bit in på 1100-talet. Vissa traditioner var än mer seglivade och tex runskrift har använts använts i dalarna ända till 1800talet.

Läs mer

Tygsorter under Vikingatid och medeltid

Vi har sammanställt en artikel över de vanligaste tygmaterialen under Vikingatid och tidig medeltid i norra Europa. Vanligast förekommande var tyg av ylle och linne, men även tyger av tex hampa, nässlor och siden förekommer. Bomullen börjar leta sig från Indien till Europa under den sena medeltiden.

Läs mer