Såhär tar du bäst hand om din medeltida paviljong - ditt historiska tält.

Medeltida paviljong 9x5meterFuktiga Paviljonger

Fuktigt medeltidstält kommer förr eller senare att mögla. Det spelar ingen roll hur mögelbehandlar duken är. Därför ska alltid blöta tält sättas upp för torkning så snart som möjligt. Regnar det ute så är det bättre att sätta upp tältet i regnet än att det ligger i påsen. Det är också bätter att förvara blöta tält svalt än varmt.

 

Impregnering

Ett nytt tält håller i genomsnitt 2 år innan det är dags att impregnera om det. Det är ofta starkt solsken som sliter mer på duk och impregnering än regnande. Efter omimpregneringen rekommenderar vi att man impregnerar om tältet varje år.

Det finns gott om olika impregneringsvätskor på marknaden av flera olika märken, följ noga instruktionerna på just det märket du väljer. Vissa impregneringsvätskor måste värmas in i tyg mer tex strykjärn medan andra sprejas på. Räkna noga ut kvm och åtgång, det går ofta åt mer än vad som anges på flaskorna. Vi själva brukar ofta använda imprenex som finns på 5l dunk. Men det finns andra vax/parafin baserade som också funkar bra om man stryker in dem i tyget. Samtliga impregneringsvätskor brukar funka bäst om det är varmt väder men läs noga på just din förpackning. Vissa impregneringsvätskor kan orsaka flammighet på en del tyger. Testa på en begränsad yta och försök att aplicera jämnt tex med färg eller tryckluftsspruta för att minska risken för flammighet.

Läckor uppstår ofta där hårda saker ligger emot duken, så var försiktiga med stänger pinnar och andra saker som trycker mot duken. Använd heller aldrig en pinne eller paraply eller liknande för att tömma tak på vatten om pölar uppstår. Bästa metoden för att tömma en pöl är att luta ner stolpen närmast pölen och inte trycka alls på duken.

Medeltida bostadstältTvätt & Smuts

Medeltidstält som man använder blir smutsiga. Ofta så handlar det om jord och lera. Pröva att borsta av lera och smuts när tältet sitter uppe. Om det skvätter upp jord på tältet vid krafitgt regn kan det vara en god idé att eftervattna alla sidorna medan tältet står upp för att direkt skölja bort den västa smutsen.

Behöver ni tvätta hela tältet så använd såpa eller ett milt handtvättmedel. Efter tvätt måste alltid tältet impregneras om.

Är du intresserad av att se våra modeller av medeltida tält och paviljonger så klicka här: